Najstariji fotoaparat na svijetu

Najstariji fotoaparat na svijetoProfesor Wolfgang Haase pronašao je ovaj fotoaparat na jednom tavanu u Njemačkoj. Proizvođač aparata 'Le Daguerreotype' je Francuska tvrtka Susse Frères, a leća Chevallier. Stručnjaci su procjenili da kamera datira u daleku 1839 godinu. Stoga je to najstarija poznata kamera koja je bila u serijskoj proizvodnji.

Ujedno je ovo i najskuplja kamera na svijetu. Austrijska aukcijska kuća WestLicht iz Beča, 2007 godine ponudila je ovu kameru na aukciji. Anonimni ponuđač kupio ju je za 792,333 dolara. Prodana je u izuzetno očuvanom originalnom stanju i nije bila ni jednom popravljana ni restaurirana.

Kamera je kako joj i naziv kaže daguerreotype kamera (prema izumitelju, francuskom umjetniku i kemičaru Louisu Daguerreu). Fotografija se dobivala otvaranjem leće i direktnim osvjetljavanjem polirane ploče prekrivene srebrom izloženom jodnoj pari. Napretkom su se počele koristiti bromna i klona para, što je skratilo vrijeme ekspozicije. Kamera je vršila proces direktne fotografije bez mogućnosti kopiranja. Rezultat na ploči je zapravo bio negativ (daguerreotype) koji je na poliranoj metalnoj površini pod određenim svjetlom izgledao kao pozitiv.

Zanimljivi detalji

  • nakon što se ploča izložila jodnoj pari trebala je biti upotrebljena unutar narednih sat vremena.
  • ekspozicija fotografije trajala je 10-20 minuta, ovisno o svjetlosnim uvjetima
  • ploča se razvijala u živi zagrijanoj na 750C
  • razvijena ploča fiksirala se vrućom otopinom kuhinjske soli tze ispirala vrućom destiliranom vodom